Wednesday, April 29, 2009

BB Boy Quilt

One of my blog readers asked me to make a quilt for her. It will be a gift to her dear friend's first baby. It measured 40”x40 and made from 100% American Cotton. I personalized the quilt by putting the name of the little boy, in applique letters. In the center of the blocks, there is a boy and his toys and all the seams where quilted in the ditch. This one is completely hand appliquéd, machine pieced and handquilted. I really love went looking at the outcome! It got great colors and makes me very happy by just looking at it!

P/S-Maybe later she will post me a picture of the baby with this quilt.







24 comments:

  1. eee... cantiknye. jeles la tengok Maz with the luxury of time nak buat semua nie.

    ReplyDelete
  2. hi maz.. cantik n menyerlah nyer bb qult ni...
    applique letter tu maz free hand or ade template?
    .... pah tak pernah try .... nanti bole la try

    ReplyDelete
  3. kak maz...cantiknye...wah boleh dapat ide dari kak maz next time fida nak buat baby quilt...boleh kan ciluk idea akak sikit..heheh. akak memang talendted and creative lah...

    ReplyDelete
  4. niena- Tq...hihihi Maz pun bukan banyak masa sangat pun....malam jer baru menjahit...siang bz ngan anak2.

    Pah- applique letter tuu maz ambil dari magazine Aulad . Suka tenguk tulisan dalam majalah kanak2.

    ReplyDelete
  5. Fida- tq...no problem kalau nak idea dari k maz pun boleh :)

    ReplyDelete
  6. cantik sangat k'maz bb quilt ni..pandai kak maz combine color.jelesnyaaaa..nak buat jugak la hehehe

    ReplyDelete
  7. cantiknya..klu nk tempah bleh sis?
    bpa ye hrganya?

    ReplyDelete
  8. cntiknya..
    klu nk tempah bpa rm ye sis?

    ReplyDelete
  9. cantik la kak maz.. akak mmg terror la bab pilih color nih.. help me.. saya nyer project, x tau nak pilih frame/border color.. nnti tgkkan ek.. tq..

    ReplyDelete
  10. cantiknya..suke sangat..kalau nak tempah berapa ek akak?

    ReplyDelete
  11. Akmal - Tq. Buatla Akmal..bb quilt nie seronok buat sebab kecil dan cepat siap...cepat dapat tenguk outcome dia :)

    ReplyDelete
  12. Sery -Thanks for visiting my blog, boleh..kalau nak detail nanti tinggalkan email add.

    ReplyDelete
  13. Anonymous- thanks...tinggalkan email add nanti saya email the detail k.

    ReplyDelete
  14. zila - boleh la sikit2....janji sedap mata memandang :). Nanti akak tolong tengukan zila nyer k.

    ReplyDelete
  15. hi sis sy da tya hrga hr tu.. ni my email add irenesery@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. salam... hasil kerja tangan akak sgt menarik...
    boleh emailkan saya details harga...
    eyzzra@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Dear quiltfriend,

    My sister is, after an exiting period, finaly pregnant of her first baby.
    Now I would like to make a bright-colored quilt for her and her baby
    of patches from all over the world.
    I try to collect patches of 12x12 cm (5x5 inch).
    Do you have a piece of fabric that may be suitable, I would really like to use it!

    Many thanks and warm greetings,
    Elizabeth Kremer
    Wedderweg 91
    9665 JM Oude Pekela
    Netherlands
    http://beautysalonambiance.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. salam singgah...
    saya betui2 teruja nengok bb quilt ni n bouble zipper wristlet pouch..saya laaa ni tgh pregnant first bb..insyAllah bulan 8 bersalin..cam ner caranya saya nak order dr akak 2 2 benda ni...akak leh contact saya kat yatt05@yahoo.com or blog saya yattnbob.blogspot.com (wat masa ni blog saya tutup sementara waktu :-) ..harap dpt balasan dr akak..salam

    ReplyDelete
  19. yatt- nanti akak email kan detail ok.

    ReplyDelete
  20. Kalau nak order quilt tu berape eh?
    Kalau quilt besar size Single Bed punye berape?
    knfp@yahoo.com

    ReplyDelete
  21. saya berminat nak tempah quilt ..tp nak tahu harga dulu..bole tak akak email dekat saye di izzu79@yahoo.com...thank you.

    ReplyDelete
  22. cute little quilt - I'm sure the baby and mommy will love it!
    Karen
    http://karensquilting.com/blog/

    ReplyDelete
  23. Salam kak..minat nak order..ada buat full set bedding x?le email saya..fiedasali@yahoo.com
    TQ

    ReplyDelete